فهرست مطالب

جنگل ایران - سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

مجله جنگل ایران
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیومرث سفیدی*، سید محمدمعین صادقی صفحات 349-360

    متداول ترین مدل های برآوردکننده باران ربایی، مدل های فیزیکی مبنا هستند که در میان آنها مدل های Gash بیشترین کاربرد را دارند. هدف این پژوهش، مقایسه بررسی کارایی مدل های فیزیکی مبنای اصلاح شده Gash در برآورد باران ربایی توده راش شرقی (Fagus orientalis Lipsky) در جنگل های سیاهکل استان گیلان بود. در طی دوره یکساله (فروردین تا اسفند 1394)، مقادیر باران، تاج بارش و ساقاب در توده مدنظر اندازه گیری و مقدار باران ربایی محاسبه شد. برای برآورد مقدار باران ربایی، مدل های Gash-1 و Gash-2 انتخاب شدند و کارایی این دو مدل طی سنجه های زمانی سالانه، دوره برگ دار و دوره بی برگی بررسی شد. نتایج این پژوهش نشان داد که به صورت کلی، پارامترهای اکوهیدرولوژیک تاج پوشش و تنه در بین سنجه های زمانی مختلف، اختلاف چشمگیری داشتند. در هر سه سنجه زمانی مدنظر، مدل Gash-2 کارایی بهتری از مدل Gash-1 داشت و مناسب ترین عملکرد این مدل، در برآورد باران ربایی سالانه بود (خطای برآوردی: 8/8+ درصد؛ ضریب کارایی: 92/0). فرایندهای اکوهیدرولوژی جنگل در توده های پهن برگ خزان کننده باید در سنجه های زمانی متفاوت به صورت مجزا بررسی شود، زیرا رفتار اکوهیدرولوژیک تاج پوشش در زمان، متفاوت است. ضمن اینکه مدل ها نیز در سنجه زمانی، عملکرد مشابه ندارند. بنابراین باید با بررسی های بیشتر، مدل های کارا در هر سنجه زمانی و در هر توده جنگلی مشخص شود تا با تعیین مدل مناسب، به برآورد صحیح باران ربایی در جنگل های هیرکانی کمک شود.

    کلیدواژگان: اکوهیدرولوژی جنگل، توزیع اجزای باران، دوره برگدار، دوره بی برگی
  • منیژه طالبی*، باریس مجنونیان، مجید مخدوم، احسان عبدی، محمود امید صفحات 361-377
    توسعه گردشگری با برنامه ریزی اصولی جاده های دسترسی می تواند به مدیریت و توسعه روستاها در عرصه های طبیعی و مناطق حفاظتی کمک کند. این پژوهش با هدف برنامه ریزی و توسعه جاده های دسترسی به منظور دستیابی به مناطق گردشگری و روستایی به عنوان جاذبه های تفرجی در منطقه حفاظت شده ارسباران انجام گرفت. بدین منظور گزینه های شبکه جاده برای سه سناریوی مختلف به منظور دسترسی به مناطق تفرجی و روستاها در محیط ArcGIS طراحی و از جهات فنی، محیط زیستی و اقتصادی- اجتماعی ارزیابی شدند. در مرحله بعد شبکه جاده موجود با توجه به گزینه های بهینه طراحی شده اصلاح شد و در نهایت گزینه های اصلاح شده برای توسعه و مدیریت گردشگری در منطقه پیشنهاد شدند. بدین ترتیب واریانت های شبکه جاده موجود، شبکه جاده بهینه طراحی شده و شبکه جاده اصلاح شده ارزیابی و مقایسه شدند. از بین گزینه های طراحی شده، گزینه 10 در سه سناریوی دسترسی به مناطق تفرجی و حداقل، متوسط و حداکثر روستاها به ترتیب با تراکم های 17/4، 93/4 و 86/5 متر در هکتار به عنوان گزینه بهینه برای اصلاح شبکه جاده موجود انتخاب شد. در نهایت شبکه جاده های اصلاح شده به ترتیب با تراکم های 98/3، 66/4 و 55/5 متر در هکتار و قابلیت دسترسی 7/72، 19/76 و 33/78 درصد برای این سه سناریو پیشنهاد شدند. با توجه به ارزیابی و مقایسه واریانت ها، شبکه جاده های بهینه طراحی شده و شبکه جاده های اصلاح شده وضعیت بهتری در مقایسه با شبکه جاده موجود نشان دادند. مدیریت و توسعه گردشگری با برنامه ریزی اصولی و توسعه جاده های دسترسی در منطقه ارسباران می تواند موجب رونق فعالیت های اقتصادی و بهبود توسعه روستاهای منطقه شود.
    کلیدواژگان: ارسباران، برنامه ریزی، توسعه روستایی، شبکه دسترسی، گردشگری
  • سید مهدی حشمت الواعظین، میثم قهرمانی، محمد مفتخر جویباری*، علی اکبر نظری سامانی، تقی شامخی، محمد عواطفی همت صفحات 379-394

    عملیات بیشه زراعی در جنگل های زاگرس از دیرباز رواج داشته است. کشت زیر اشکوب گیاهان چندساله مانند آنغوزه به جای زراعت گیاهان یکساله مانند گندم به کاهش هدررفت خاک کمک می کند. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی سودآوری و هدررفت خاک در دو عملیات بیشه زراعی جنگل- گندم و جنگل- آنغوزه در منطقه تنگ سرخ استان کهگیلویه و بویراحمد صورت گرفت. برای ارزیابی سودآوری از نمودار جریان پول نقد، ارزش مورد انتظار زمین، معیار ارزش یکنواخت سالانه و نرخ سالانه بازدهی سرمایه استفاده شد. مقدار هدررفت خاک به کمک معادله جهانی هدررفت خاک و بر مبنای فرسایندگی باران، فرسایش پذیری، طول و درجه شیب و نیز نوع مدیریت پوشش گیاهی محاسبه شد. داده های حفاظت خاک در واحدهای شکل زمین اندازه گیری/ جمع آوری شد. نمونه های خاک در دو عمق 30-0 و 50-30 سانتی متری خاک از واحدهای شکل زمین موجود در گستره هر عملیات برداشت شد. اطلاعات اقتصادی به روش سرشماری کشاورزان و با پرسشنامه نیمه ساختاریافته جمع آوری شد. نتایج نشان داد که نرخ سالانه بازدهی سرمایه عملیات جنگل- آنغوزه به قیمت های جاری سال 1393، (6/32 درصد) با فاصله زیاد بیش از عملیات جنگل- گندم (7- درصد) است. نتایج همچنین نشان داد که متوسط هدررفت خاک در عملیات جنگل- گندم (6/18 تن در هکتار در سال) 6/6 برابر عملیات جنگل- آنغوزه (8/2 تن در هکتار در سال) است. پژوهش های آتی روشن خواهد کرد که چرا کشاورزان به اجرای عملیات زیان ده جنگل- گندم ادامه می دهند.

    کلیدواژگان: گندم، کشت زیر اشکوبمورد انتظار زمین، نرخ سالانه بازدهی سرمایه، آنغوزه، هدررفت خاک، کشت زیر اشکوب
  • احمد حسینی*، مهدی پورهاشمی صفحات 395-408
    این پژوهش با هدف بررسی میزان ظهور و زنده مانی نهال حاصل از کاشت بذرهای بنه، کیکم و ارژن در جنگل های دالاب ایلام در دو جهت جغرافیایی و پنج موقعیت کاشت (نوع پرستار) انجام گرفت. برای این منظور شش رویشگاه در جهت های جغرافیایی شمالی و جنوبی با ارتفاع به نسبت یکسان انتخاب شد. در هر رویشگاه یک ترانسکت در جهت عمود بر شیب دامنه پیاده شده و روی آن موقعیت های کاشت شامل زیر درخت، زیر درختچه، زیر بوته، کنار سنگ و فضای باز با رعایت سه تکرار مشخص شد. در هر یک از موقعیت های کاشت دوازده چاله حفر و بذر گونه های یادشده کاشته شد. تعداد نهال ها در فصل های بهار و تابستان 1397 و 1398 شمارش شد. بیشترین درصد چاله های دارای نهال بنه در جهت شمالی و در زیر تاج درخت و کنار سنگ و بیشترین درصد چاله های دارای نهال کیکم در زیر تاج درختان و درختچه ها بود. میزان ظهور ارژن واکنش معنی داری به هیچ یک از عوامل بررسی شده نشان نداد. بیشترین سهم از ظهور نهال متعلق به بنه و کمترین آن متعلق به کیکم بود. نتیجه گیری شد که میزان ظهور نهال تحت تاثیر جهت دامنه و موقعیت کاشت تغییر می کند، از این رو برای افزایش ظهور نهال بهتر است بذرکاری در عرصه در موقعیت های کاشت مناسب تر در هر جهت جغرافیایی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: بذرکاری، بنه، پرستار، جهت جغرافیایی، کیکم
  • زهرا سلیمانی، حنانه محمدی کنگرانی*، مرضیه رضایی، مهناز حسین زاده صفحات 409-424
    این مطالعه با هدف شناسایی و تحلیل مسایل مدیریتی مرتبط با جنگل های حرای جزیره قشم انجام گرفته و به بررسی ارتباطات و همکاری های میان دستگاه های دولتی با استفاده از روش تحلیل شبکه ای پرداخته است. به منظور جمع آوری اطلاعات و داده های مرتبط با موضوع پژوهش، به دستگاه های اجرایی و جوامع محلی مرتبط در این خصوص مراجعه شد و از آنها خواسته شد دستگاه های دولتی درگیر در مدیریت جنگل های حرا را فهرست کنند. سپس پرسشنامه تحلیل شبکه ای براساس بررسی سه نوع شبکه ارتباطی (مراجعه، همکاری، اعتماد) میان دستگاه های دولتی درگیر در مدیریت جنگل های حرا تنظیم و توسط نمایندگان آنها تکمیل شد. داده ها پس از تکمیل و ورود به نرم افزار اکسل، برای تحلیل وارد نرم افزار UCINET6.718 شده و پس از تولید ماتریس تک وجهی، شاخص های کلان و خرد شبکه همچون تراکم و مرکزیت اندازه گیری شدند. نتایج تحلیل گراف ها با استفاده از نرم افزار NetDraw نشان داد که همه شاخص های خرد و کلان در شبکه همکاری، بهتر از شبکه مراجعه و در شبکه اعتماد، بهتر از شبکه همکاری است. همچنین همکاری و مشارکت دستگاه های دولتی استانی در کنار مدیریت های زیرمجموعه سازمان منطقه آزاد قشم از دیگر قوت های این شبکه ها محسوب می شود که می توان از آنها برای گسترش پروژه های مشارکتی در مدیریت این جنگل ها با حضور جوامع محلی بهره برد.
    کلیدواژگان: تراکم، مدیریت جنگل، مرکزیت، مشارکت، UCINET
  • رحمت الله پردل، وحیده پیام نور*، جهانگیر محمدی، غلامرضا گودرزی، حسین یوسفی، اکرم احمدی صفحات 425-436
    تحقیق حاضر با هدف بررسی امکان افزایش شاخص های صفات جوانه‎زنی (درصد و سرعت سبز شدن) و رویشی گیاهچه های سه ماهه Betula pendula Roth  (طول ساقه و ریشه، قطر یقه، وزن تر و خشک ریشه و ساقه و نیز سطح برگ) با اعمال نانوپرایمینگ و تیمار مغناطیس انجام گرفت. بذرها از سیاه مرزکوه در 18 کیلومتری گرگان جمع‎آوری و پس از ضدعفونی در محلول نانو کیتین، نانوکیتوزان و نانوسلولز 1 درصد پرایم خیسانده و سپس کاشته شدند. تیمار مغناطیس برای بذرها در سه سطح 20، 30 و 40 میلی تسلا و زمان 1، 10 و 20 دقیقه اعمال شد و بذرها بلافاصله کاشته شدند. تعدادی از بذرها نیز بعد از قرار گرفتن تحت تاثیر میدان مغناطیس (با دوز و زمان قبلی) ، با هر سه نانوماده پرایم و سپس کشت شدند. نتایج نشان داد که از بین همه تیمارهای اعمال شده، مغناطیس یک دقیقه ای بذرها در شدت 30 میلی تسلا و سپس پرایم دوساعته بذرها با نانوسلولز 1 درصد بهترین نتایج را در پی دارد، به نحوی که موجب افزایش درصد سبز شدن (58/1 برابر) سرعت سبز شدن (9/1 برابر) تعداد برگ (2/1 برابر) سطح برگ (84/1 برابر) و طول ریشه (4/1 برابر) نسبت به شاهد (فاقد تیمار) شد. تیمار مغناطیس 20 دقیقه ای بذرها در شدت 30 میلی تسلا و سپس پرایم دوساعته بذرها با نانوسلولز 1 درصد نیز نتایج مشابهی داده است . دو تیمار 10 و 20 دقیقه ای بذرها در 30 میلی تسلا (بدون نانوپرایم) نیز بعد از این دو تیمار توصیه می شوند.
    کلیدواژگان: توس، تیمار مغناطیسی، نانوسلولز، نانوکیتوزان، نانوکیتین
  • بیت الله محمودی*، فاطمه اسحاقی میلاسی صفحات 437-449

    وابستگی معیشت روستاییان به عرصه های منابع طبیعی سبب ایجاد دامنه وسیعی از تخلفات در این حوزه می شود. بررسی پرونده های حقوقی منابع طبیعی از موضوعات مهم و مورد توجه سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری است که تحلیل آن می تواند زمینه ساز شناسایی و کاهش عوامل تخریب منابع طبیعی کشور باشد. در این پژوهش با بهره گیری از شیوه توصیفی- تحلیلی، روش تحلیل محتوای کمی، فراوانی و میزان تخلفات ثبت شده در 333 فقره پرونده در دوره زمانی پانزده ساله بین سال های 1385 تا 1399 در چهار روستای ناحیه عرفی سردشت شهرستان لردگان در استان چهارمحال و بختیاری بررسی شده است. نتایج نشان داد که تخلفات عمده، بریدن، ریشه کن کردن و سوزاندن نهال و درخت و حمل هیزم و زغال حاصل از آنهاست که 68 درصد تخلفات را در بر می گیرد، به طوری که در طول دوره تحت بررسی، 12558 اصله درخت و نهال قطع شده یا در اثر آتش سوزی عمدی از بین رفته، 34831 کیلوگرم چوب و زغال حمل غیرقانونی شده و نیز 103200 کیلوگرم زغال در کوره های غیرقانونی زغال کشف شده است. بنابراین مهم ترین عوامل تخریب جنگل های منطقه را می توان قطع درختان برای تهیه هیزم و زغال دانست. مطابق نتایج اختلاف معنی داری بین فراوانی مواد مشمول تخلف در دوره زمانی و روستاهای بررسی شده وجود دارد. توسعه زیرساخت های روستایی و برنامه ریزی برای اشتغال مناسب با هدف کاهش فقر، کنترل و نظارت مستمر ماموران حفاظتی و متناسب سازی تخلفات با جرایم می تواند از شدت تخریب های موجود بکاهد.

    کلیدواژگان: تخریب جنگل، تخلفات منابع طبیعی، زغال گیری، شهرستان لردگان
  • عطیه شهامتی نژاد، رقیه جهدی*، فرشاد کیوان بهجو صفحات 451-468
    این پژوهش با هدف تجزیه و تحلیل تنوع گونه های درختی و شرایط تاج و تنه درختان به منزله شاخص های سلامت جنگل در حوزه آبخیز جنگلی ماسوله در استان گیلان انجام گرفت. جمع آوری داده های میدانی با استفاده از نمونه برداری خوشه ای براساس روش پایش سلامت جنگل (FHM) صورت پذیرفت شد. در مجموع پنج خوشه شامل 20 قطعه نمونه در توده جنگلی راش آمیخته در نظر گرفته شد. در داخل هر خوشه مشخصات کمی و کیفی درختان موجود مانند قطر برابرسینه، ارتفاع کل، قطر تاج، درصد خشکیدگی تاج و کیفیت تنه درختان بررسی و اندازه گیری شد. برای ارزیابی تنوع گونه های درختی، شاخص های تنوع، یکنواختی و غنای گونه ای در هر خوشه محاسبه شد. براساس نتیجه تجزیه واریانس، در سطح احتمال 95 درصد اختلاف معنی داری در بین شاخص های مذکور در خوشه های اندازه گیری شده مشاهده نشد (05/0<P). بیشترین تنوع گونه های درختی در خوشه 2 و کمترین آن در خوشه 3 به دست آمد. بیشترین تغییرات در تنوع گونه های درختی در خوشه 4 مشاهده شد. نتایج نشان می دهد که همه خوشه ها در منطقه پژوهش از نظر شاخص تنوع گونه های درختی شرایط خوبی دارند. مقدار خشکیدگی تاج درختان در برخی گونه ها متناسب با روند تغییرات قطر تاج بود و گونه های درختی شمشاد و خرمندی بیشترین درصد خشکیدگی تاج (در حدود 17 درصد) را به خود اختصاص دادند. در خصوص کیفیت تنه درختان نیز بیش از 80 درصد درختان در این توده جنگلی دارای درجه کیفی خوب هستند. نتیجه گیری نهایی آن است که وضعیت سلامت بوم سازگان بررسی شده از نظر سطح تنوع گونه های درختی و شرایط تاج و تنه درخت مطلوب است.
    کلیدواژگان: پایش سلامت جنگل، جنگل راش آمیخته، ماسوله، نمونه برداری خوشه ای
|
  • K. Sefidi *, S.M.M. Sadeghi Pages 349-360

    The most common models for estimating rainfall interception are physical-based models, of which Gash models are the most widely used. Therefore, this study aimed to compare the efficiency of revised Gash models in estimating the rainfall interception of Fagus orientalis Lipsky in Siahkal forests, Gilan province. During the one-year measurement period in the study plot (March 2015 to March 2016), gross rainfall, throughfall, and stemflow values were collected and the amount of rainfall interception was computed. For modeling rainfall interception, Gash-1 and Gash-2 models were selected, and the performance of these two models was evaluated during time scales: annual, leafed, and leafless periods. The results showed that in general, canopy and trunk echohydrological parameters were obviously different amongst time scales. In all time scales studied, the Gash-2 model performs better than the Gash-1 model, and the most appropriate performance of Gash-2 model is in estimating annual interception (estimation error: +8.8%; efficiency coefficient: 0.92). In summary, it can be said that forest ecohydrological processes in deciduous broadleaf stands should be studied separately during different time scales, because the ecohydrological response of canopy cover in different time scales is varied. Also, different models in different time scales do not have the same performance. Hence, further studies are needed to determine the efficient models in each time scale of each forest stands, and by obtaining the appropriate model, we can help to accurately estimate the interception in Hyrcanian forests.

    Keywords: Forest ecohydrology, Rainfall partitioning, Leafed period, Leafless period
  • M. Talebi *, B. Majnounian, M. Makhdoum, E. Abdi, M. Omid Pages 361-377
    Tourism development by planning the principles of access roads can help the management and development of villages in natural and protected areas. This study aimed at planning and developing the access roads to achieve the tourism and rural areas as the recreational attractions in Arasbaran protected area. For this purpose, the road network options were designed for three different scenarios to access the recreational and rural areas in GIS environment and evaluated in terms of technical, environmental and socio-economic aspects. In the next stage, the existing road network was modified according to the optimal-designed road options. Finally, the modified versions of the existing road network were proposed for tourism development and management in the region. Thus, the variants of the existing road network, the optimal-designed road network and the modified-road network were evaluated and compared. Moreover, among the designed options, the 10th option in three different scenarios to access the recreational areas and the minimum, medium, and maximum villages with densities of 4.17, 4.93, and 5.86 mha-1, respectively, was chosen as the optimal option to modify the existing road network. Finally, the modified road networks with densities of 3.98, 4.66, and 5.55 mha-1 and accessibilities of 72.7, 76.19, and 78.33 percent were proposed for these three scenarios. According to assessment and comparison of the variants, the optimal-designed road networks and the modified road networks were identified as the better alternatives compared to the existing road network. Tourism management and development in Arasbaran by principled planning and development of access roads can lead to prosperity of economic activities and improve the rural development in this area.
    Keywords: Access Network, Arasbaran, planning, Rural development, Tourism
  • S.M. Heshmatol Vaezin, M. Ghahramani, M. Moftakhar Juybari *, A.A. Nazari Samani, T. Shamekhi, M. Avatefi Hemmat Pages 379-394

    Agroforestry has been implementing for a long time in Zagros forests. Understory cultivation of Cultivating perennial plants (such as Ferula assa-foetida) rather than annual plants (such as Triticum spp) may help to reduce the soil loss. This research aims to evaluate the financial profitability and soil loss resulting from two alternative agroforestry practices of forest-asafoetida and forest-wheat in Tang-sorkh region of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province. Financial analysis was performed using a cash flow diagram, land expectation value (LEV), equivalent annual value (EAV) and annualized return on investment (ROI) criteria. The annual soil loss was calculated using a universal soil loss equation based on rainfall erosivity, erodibility, the length, and the slope of the land, as well as the type of vegetation management. The soil conservation data were collected and measured in landform units. The soil samples were collected at (0-30cm) and (30-50cm) of landform units within the agroforestry practices areas. Economic information was compiled using the farmers' census method and the semi-structured questionnaire. The results showed that the annualized ROI in the forest- Asafoetida practice (32.6 %) is by far much higher than forest-wheat practice (-7 %). In addition, the results indicated that the average of soil erosion in forest-wheat practice (18.5 t ha-1 yr-1) is 6.6 times higher than the forest-assafoetida practice (2.8 t ha-1 yr-1). Future research will explain why farmers continue to apply loss-making forest-wheat practice.

    Keywords: Annualized return on investment (ROI), asafoetida, Soil loss, Understory cultivation, Wheat
  • A. Hosseini *, M. Pourhashemi Pages 395-408
    This research aimed at studying the seedling emergence and survival rate of Pistacia atlantica, Acer monspessulanum and Amygdalus orientalis by direct seeding in Dalab forests of Ilam with two aspects and five seeding positions (nurse type). For this purpose, six sites were selected in the north- and south-facing slopes with the same altitude. In each site, one transect was established perpendicular to the slope, and the seeding positions including “tree”, “shrub”, ‘bush”, “rock” and bare spaces, by observing three replicates were determined. At each seeding position, 12 holes were dug and the seeds of the mentioned species were planted. The number of seedlings during the spring and summer of 2018 and 2019 years was counted. According to the results, the number of seedling of P. atlantica decreased in the second year compared to the first year and in summer compared to spring. The highest percentage of holes with seedlings of P. atlantica was found in northern aspect and under tree crown and next to the rock. The highest percentage of holes with A. monspessulanum seedlings was under tree crowns and shrubs. A. orientalis did not react to any of the examined factors. The most and least share of the seedling emergence were belonged to P. atlantica and A. monspessulanum, repectively. It was concluded that the rate of seedling emergence changes under the effects of aspects and seeding positions, so to increase the emergence rate of seedlings, it is better to sow in the field in more suitable seeding position in any aspect.
    Keywords: aspect, Direct seeding, maple, Nurse, Wild Pistachio
  • Z. Soleymani, H. Mohammadi Kangarani *, M. Rezaee, M. Hosseinzadeh Pages 409-424
    The aim of this study was to identify and analyze the management issues related to the mangrove forests of Qeshm Island and to investigate the relationships and collaborations between government agencies using the network analysis method. In order to collect information and data related to the research topic, they referred to the relevant agencies and local communities in this regard and were asked to list the government agencies involved in the management of mangrove forests. Then, a network analysis questionnaire was prepared based on a review of three types of communication networks (referral, cooperation, trust) between government agencies involved in mangrove management and was completed by their representatives. After completing the data and entering them into Excel software, the data were entered into UCINET6.718 software for analysis and after generating a one-dimensional matrix, macro and micro indicators of the network such as density and centrality were measured. The results of graph analysis using NetDraw software showed that all micro and macro indicators in the cooperation network are better than the reference network and in the trust network are better than the cooperation network. Also, the cooperation and participation of provincial government agencies along with the sub-managements of the Qeshm Free Zone Organization are other strengths of these networks, which can be used to expand the participatory projects in the management of these forests with the participation of local communities.
    Keywords: centrality, Density, Forest management, Participation, UCINET
  • R. Pordel, V. Payamnoor *, J. Mohammadi, Gh. Goodarzi, H. Yousefi, A. Ahmadi Pages 425-436
    The aim of this study was to investigate the possibility of increasing the germination traits (germination and rate percentage) and vegetation characteristics of 3-month-old seedlings of Betula pendula (plumule and radicle length, collar diameter, fresh and dry weight of root, leaf area) by applying nano-priming and magnetic field. Seeds were collected from the Siah- Marzkouh area, 18 km from Gorgan-Golestan, Iran and after disinfection they were primed (soaked)  in a 1% solution of nano-chitin, nano-chitosan and nano-cellulose, and then sown. Magnetic treatment was applied to the seeds at three levels of 20, 30 and 40 mT at 1, 10 and 20 minutes and were sown immediately. A number of seeds were primed with all 3 nanomaterials after being exposed to the magnetic field (with the previous dose and time) and then planted. The results showed that among all the applied treatments, 1 min magnetism in 30 mT and then 2 hour seed priming with 1% solution of nanocellulose, were the best, In a way that increased the germination percentage (1.58 times), germination rate (1.9 times), number of leaves (1.2 times), leaf area (1.84 times) and root length (1.4 times) compared to the control (no treatment). The 20-minute magnetic treatment of seeds at 30 mT intensity and then the two-hour seed priming with 1% nanocellulose gave similar results. Two seed treatments (10 and 20 minute) in 30 mT (without nanopriming) are also recommended after these two treatments.
    Keywords: Birch, Nano cellulose, Nano chitin, Nano chitosan, Magnetic treatment
  • B .Mahmoudi *, F .Eshaghi Milasi Pages 437-449

    The dependence of rural livelihoods to natural resources leads to a wide range of violations in this field. Studying the legal cases of natural resources is one of the important issues of the Forests, Rangelands and Watershed Organization of the country that their analysis can lead to the identification and reduction of the factors resulting in the destruction of natural resources in the country. In this study, using the descriptive-analytical method, quantitative content analysis approach, frequency and rate of violations recorded in 333 cases in a period of 15 years between 2006 up to 2020 in four villages of Sardasht customary area of ​​Lordegan township in Chaharmahal and Bakhtiari province has been studied. The results showed that the main violations are related to cutting, uprooting and burning of seedlings and trees and carrying firewood and charcoal, which accounts for 68% of violations. During the study period, 12558 trees and seedlings were cut down or destroyed by intentional fire and 34831 kg of wood and charcoal were illegally transported. Also, 103,300 kg of charcoal has been discovered in illegal coal kiln. Therefore, the most important factors in the degradation of forests in the region can be considered cutting down trees for firewood and charcoal. According to the results, there is a significant difference between the frequency of violations in the period and the villages. Developing rural infrastructure and planning for appropriate employment to reduce the poverty, continuous control and monitor of security officers, and tailor the violations to crime can reduce the severity of existing damage.

    Keywords: Natural resource violations, Forest degradation, Charcoal, Lordegan township
  • A. Shahamati Nejad, R. Jahdi *, F. Keivan Behjou Pages 451-468
    This study aimed to analyze tree diversity and tree crown and stem condition as two indicators of forest health in the Masouleh forest watershed, Guilan province. Field data collection was performed using cluster sampling based on Forest Health Monitoring (FHM) method. A total of 5 clusters including 20 subplots in the mixed beech (Fagus orientalis Lipsky.) forest stand were established. Within each cluster, quantitative and qualitative characteristics of existing trees such as diameter at breast height (dbh), total height, canopy diameter, density, and percentage of crown dieback and stem quality were studied and measured. To assess the tree species diversity, species biodiversity indices, richness and evenness were calculated in each cluster. Based on the results of the analysis of variance in 95% confidence level, there are no significant differences in the species diversity indices between the five different clusters (P>0.05). The highest and lowest value of the species diversity indices were measured in clusters 2 and 3, respectively. The largest change in the species diversity occurred at cluster 4. The results showed that all clusters in the study area had good status in terms of the species diversity indices. The amount of canopy drought in some species was proportional to the trend of canopy diameter changes and Buxus hyrcana Pojark. and Diospyros lotus L. species had the highest percentage of canopy drought (approximately 17%). Regarding the quality of stems, more than 80% of the trees in the forest stand have good quality. It is concluded that the health status of the studied ecosystem in terms of the level of tree diversity and tree crown and stem conditions is desirable.
    Keywords: Cluster sampling, Forest health monitoring, Masouleh, Mixed beech forest